• Telefon

    0 282 673 16 66

  • E-Mail

    info@empotek.com

  • Şehit Yüzbaşı Yücel Kenter Cad. No:18/b Çorlu/TEKİRDAĞ

Enerji Etüdü Nedir ve Neden Yapılır?

Enerji etüdü, enerji tasarruf potansiyellerini, enerji atıklarını ve sera gazı emisyonlarını belirlemek, bunlarla ilgili geri kazandırıcı veya önleyici tedbirleri teknik ve ekonomik boyutları ile ortaya koymak amacıyla yapılır. Enerji etütleri kapsamında aşağıdaki etüt profilleri yıllık bazda ele alınır;

Girdi Profili: İşletmeye veya binaya giren enerji türleri (doğal gaz, akaryakıt, kömür, elektrik, buhar/sıcak su, vb.), birim enerji büyüklükleri (girdilerin kWh cinsinden birim ağırlığının veya hacminin taşıdığı enerji miktarları), kullanım miktarı – zaman grafikleri.

Atık Profili: Isıtma/soğutma sistemlerinden, enerji çevrim sistemlerinden veya üretim prosesinden çıkan değerlendirilebilir enerji atıklarının, türleri (baca gazı, sıcak gaz/su, buhar, vb), oluşum nedenleri, miktar – zaman grafikleri.

Kayıp-Kaçak Profili: Binalardaki ve ekipmanlardaki ısı yalıtımı yetersizlikleri, ekipmanlardaki buhar/gaz/su/yakıt kaçakları/sızıntıları ve elektrik sistemlerindeki uyumsuzluklar nedeniyle kaybedilen ve önlenmesi mümkün olan enerji miktarları.

Verimsizlik Profili: Enerji verimsiz ekipman veya proses uygulaması nedeniyle boşa harcanan ve önlenmesi mümkün olan enerji miktarları.

İsraf Profili: Isıtma, soğutma, aydınlatma, ofis ihtiyaçları ve benzeri alanlarda gereğinden fazla kullanılan, beklemede olan veya boşa çalışan ekipmanlar üzerinden israf edilen enerji miktarları.

Emisyon Profili: Girdi profilindeki enerji türleri bazında sera gazı miktarları.

Enerji Yönetim Profili: İşletmedeki enerji yöneticisinin/yönetim biriminin, uygulanan prosedürlerin, çalışanların bilinç düzeyinin ve enerji yönetimine üst yönetici bakışının yeterliliği.

Enerji Etüdünün Adımları Nelerdir?

  1. Ön Etüt: İşletmedeki veya binadaki etüt profilleri, belgeler, görüşmeler, gözlemler ve gerektiğinde noktasal ölçümler yardımıyla analiz edilir. Önleme ve/veya geri kazanma potansiyelleri tahmin edilir. Bunlar için uygulanabilecek önlemler, yaklaşık maliyetleri ve geri kazanım süreleri ile birlikte belirlenir. Enerji yönetim profilinde gözlenen yetersizliklerin giderilmesi için öneriler geliştirilir. Detaylı etüt kapsamına alınması gerekli görülen çalışmalar ve çalışma programı tespit edilir. Ön etüt çalışmaları ön etüt raporu ile birlikte en fazla on iş günü içerisinde tamamlanır.
  2. Ön Etüt Brifingi: İşletmenin üst yöneticisinin de aralarında bulunduğu yöneticilere ve üst yönetimin belirlediği çalışanlara bir gün süreyle ön etüt brifingi verilir. Bu brifingde; enerji verimliliğinin fayda ve maliyetleri ile birlikte genel tanıtımı, dünyadaki ve Türkiye’deki örnek uygulamalar, ön etüt sonuçları ve alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verilir ve yararlı dokümanlar dağıtılır, brifinge katılanların soruları cevaplandırılır ve görüşleri alınır, detaylı etüde ihtiyaç duyulduğu ve bu etüdün sonuçlarına göre de VAP hazırlanabileceği belirtilir ve üst yönetimin kararı talep edilir.
  3. Detaylı Etüt: Ön etüt sonuçlarına göre detaylı etüt kapsamına alınması uygun bulunan konularda işletme şartlarında ölçümler ve hesaplamalar yapılarak önleme ve/veya geri kazanma potansiyelleri en fazla ± %10’luk yanılma oranı ile tahmin edilir. Ön etüt ve detaylı etüt sonuçları kullanılarak uygulanabilecek önlem seçenekleri teknik ve ekonomik özellikleri ile analiz edilir. Bu kapsamda, en uygun önlemler seçilmek suretiyle daha sonra hazırlanabilecek verimlilik arttırıcı projeleri yönlendirici bilgiler ortaya konulur.
  4. Raporlama: Ön etüt ve detaylı etüt raporlarının formatları 06.02.2009 tarih ve 27133 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu Kapsamında Yapılacak Yetkilendirmeler, Sertifikalandırmalar, Raporlamalar ve Projeler Konusunda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile belirlenmiştir.

Etüt ve Projelendirmede Aşağıdaki Konulara Öncelik Verilir:

a) Yakma Sistemlerinde Yanma Kontrolü ve Optimizasyonu: Yakıtların verimli yakılması sağlanır. 

b) Isıtma, Soğutma, İklimlendirme ve Isı Transferinde Yüksek Verim: En yüksek verimin elde edilmesi hedeflenir. 

c) Isı Yalıtımı: Sıcak ve soğuk yüzeylerde ısı yalıtımının standartlara uygun olarak yapılması, ısı üreten, dağıtan ve kullanan tüm ünitelerin yalıtılarak istenmeyen ısı kayıplarının veya kazançlarının en aza indirilmesi. 

ç) Atık Isı Geri Kazanımı: Atık ısının değerlendirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması. d) Isının İşe Dönüştürülmesinde Verimliliğin Arttırılması: Enerji dönüşüm süreçlerinde verimliliğin maksimize edilmesi. 

e) Elektrik Tüketiminde Kayıpların Önlenmesi: Elektrik sistemindeki kayıpların minimize edilmesi. 

f) Elektrik Enerjisinin Mekanik Enerjiye veya Isıya Dönüşümünde Verimliliğin Arttırılması: Enerji dönüşüm süreçlerinde verimliliğin artırılması. g) Otomatik Kontrol Uygulamaları: İnsan faktörünün en aza indirilmesi ve sistemlerin otomatik kontrolü. 

ğ) Kesintisiz Enerji Arzı: Girdilerin seçimi ile kesintisiz enerji arzının sağlanması. 

h) Makinelerin Seçimi: Enerji verimliliği yüksek olan teknolojiler arasından, standardizasyon ve kalite güvenlik sisteminin gereklerine dikkat edilerek seçilmesi. 

ı) Isı Kayıpları ve Kazançlarının Minimizasyonu: İstenmeyen ısı kayıpları veya ısı kazançları en alt düzeyde olacak şekilde projelendirilmesi ve uygulamanın projeye uygun olarak gerçekleştirilmesinin sağlanması. 

i) İnşaa ve Montaj Aşamasında Enerji Verimliliği: Enerji verimliliği ile ilgili ölçüm cihazlarının temin ve monte edilmesi. 

j) Yenilenebilir Enerji ve Kojenerasyon Uygulamaları: Yenilenebilir enerji, ısı pompası ve kojenerasyon uygulamalarının analiz edilmesi. 

k) Aydınlatmada Yüksek Verimli Armatür ve Lambaların Kullanılması: Elektronik balastların ve aydınlatma kontrol sistemlerinin kullanılması, gün ışığından daha fazla yararlanılması. 

l) Enerji Tüketen veya Dönüştüren Ekipmanlar için Mevzuat: İlgili mevzuat kapsamında tanımlanan asgari verimlilik kriterlerinin sağlanması. 

m) Camlamada Isı Kontrol Kaplamalı Çift Cam Sistemlerinin Kullanılması: Düşük yayınımlı ısı kontrol kaplamalı çift cam sistemlerinin kullanılması.

Ürün ve hizmetlerimizle ilgili kapsamlı bilgiye ulaşmak için, alanında uzman müşteri temsilcilerimizle iletişime geçiniz

0 282 673 16 66

info@empotek.com

İletişim Bilgilerimiz